Hungary
☰
All posts
🔍

2019. február 24.
Vissza a jövőbe: nem láttad jönni a Burton Resonatort
Vagy inkább a múltba? Ezt mindenki döntse el maga, de tény, hogy a kötés nélküli snowboardok visszatérőben vannak, ráadásul jobb formában, mint valaha.

A snowboardozás eredetével kapcsolatban vannak még viták, az viszont tény, hogy két megkerülhetetlen alakja van a sportágnak: Jake Burton, a modern snowboardozás atyja, valamint Sherman Poppen, az első snurfdeszkák megalkotója.

Előbbi a kötésrendszerek, flexek, shape-ek és profilok bevezetésével egy vadonatúj sportágat talált ki, míg utóbbi alapvetően egy síléceket helyettesítő havas ’közlekedési eszközt’ alkotott meg. A két személy érdemei elvitathatatlanok és természetesen az is, hogy Poppen találmányára építette Burton a későbbi fejlesztéseit.

A történelem azonban úgy néz ki, hogy ismétli önmagát, hiszen Burton ismét egy úttörő snurf/no-board/pow surfing (mindenki nevezze úgy ahogy szeretné) deszkát kísérletezett ki, ami kötés nélküli rendszerével a (szűz)havon siklást emeli egy sokkal szabadabb, nyersebb, ugyanakkor élvezetesebb szintre.

A kötés nélküli snowboardok nem számítanak feltétlenül újdonságnak, hiszen a Noboard, az äsmo, vagy éppen a Grassroots Powdersurfing nevezetű cégek is gyártják a saját verziójukat sőt, korábban a Burton is kísérletezett már hasonlóval, ott van például a No Fish (amit a Noboard segítségével fejlesztett), a kezdeti snurföknek emléket állító Throwback, vagy a nagyközönség előtt idén bemutatott powsurf, a Backseat Driver.

Az új deszka azonban teljesen megreformálja a kötés nélküli csúszás élményét. Erről a Burton termékteszt-koordinátora, JG Gerndt, valamint a többek között Elon Musk Space X projektjén is munkálkodó Edison Connor és cége, a Varial Surf Technology gondoskodik. A Resonator Gerndt sideprojectjeként indult, miután meglátta Connor cégének legújabb fejlesztését. Connor szörfdeszkáinak alapját egy speciális, üvegszálas kompozit anyag adja, ami kellőképpen erős és merev deszkákat eredményez. Gerndt célja tulajdonképpen az volt, hogy a szörfözés élményét átemelje havas viszonyok közé, ami a lenti videóból jól láthatóan sikerült is.

A Resonatorba rengeteg fejlesztési munkaórát tettek, hogy egy szuperkönnyű, szörfdeszkát idéző, 3D shape-pel ellátott, kantnis-famagos snowboardokhoz hasonló élményt nyújtó, kizárólag backcountry körülmények között szuperáló snurfboard szülessen meg – amit aztán a horror árcédulája ellenére is néhány nap alatt szinte teljesen elkapkodjanak.


1,297 views

Korábbiak

Anon-kisokos: így válassz zárt szemüveget
1,130 views   Write a comment
Danny Davisék svájci küldetése

1,309 views   Write a comment
Mark McMorris nyerte az aspeni XGames-t
1,492 views   Write a comment
BURTON HUNGARY
Telefon: +36 (1) 466-5510
E-mail: info@store13.hu
1113 Budapest, Karolina út 17/b