Hungary
☰
All posts
🔍

2019. január 29.
Anon-kisokos: így válassz zárt szemüveget
Snowboardszemüveg választása bár egyszerűnek tűnhet, az árcédulán kívül azért jónéhány tényező van, amit érdemes figyelembe vennünk, hogy igényeinknek megfelelő zárt szemüveggel hódíthassuk meg a hegyet.

A szemüveg értékét alapvetően annak formavilága (mérete) és lencsetechnológiája (kialakítása, külső gyártó alkalmazása, cserélhetőség) határozza meg. Az Anon esetében két páratlan technológiai megoldásról beszélhetünk: a Magna-Tech-ről, ami egyetlen mozdulatból álló, mágneses cserelehetőséget biztosít; illetve a SONAR-ról, ami egy speciális, Zeiss által készített, maximális tisztaságot és kontrasztosabb képet nyújtó, foncsorozott megoldást takar.

Előbbi azért jöhet jól, mert a hegyi időjárás kiszámíthatatlan és a reggeli ragyogó napsütést pillanatok alatt borús idő válthatja a délutáni órákban, így a lencse cseréjével az egész napot átvészelhetjük. Utóbbinak szintén a fényáteresztés szempontjából van jelentősége, hiszen a lencse színe nem csupán megjelenés szempontjából fontos, az határozza meg VLT-nek (Visible Light Transmission) nevezett fényáteresztő képességét, melynek mértékét százalékban ad meg a gyártó.

Az Anonnál ezek alapján négyféleképpen rangsorolják a lencseszíneket:

Napos időjárásra (S4, S3): Sonar Silver 6% VLT, ez egyben a legsötétebb lencséje a cégnek; Sonar Smoke 7% VLT;
Sonar Red 14% VLT
Változékony időre (S2, általános lencsék): Sonar Bronze 19% VLT, Sonar IR Blue 39% VLT, Sonar Pink 39% VLT, Sonar Green 23% VLT
Rossz látási viszonyokhoz (S1): Sonar Infrared 57% VLT, Sonar Blue 46% VLT

Illetve az Anon külön gyárt éjszakai/mesterséges fényviszonyokhoz való lencsét Sonar Night néven, ami jobb látást biztosít a kivilágított pályákon.

A lencsekialakítás szempontjából megkülönböztetünk cilindrikus, tórikus, illetve szférikus lencséket, amik szintén más-más tulajdonságokkal rendelkeznek.

Cilindrikus

A cilindrikus lencsék horizontálisan hajlítottak, viszont vertikálisan laposak. Ez alapvetően egy letisztult formavilágú, az archoz jobban simuló formát eredményez. A lencse a szélek felé tartva tovább vékonyodik, ezzel küszöbölve ki a periférikus torzítást.

Trónikus

A tórikus lencsefazon egy igazán egyedülálló megoldás, hiszen horizontális és vertikális irányban is hajlított, de nem azonos mértékben. Ez a fazon igyekszik a szem görbületéhez hasonló formát ölteni, ami jobb periférikus látást eredményez. A tórikus lencsekialakításnak köszönhetően a lencse térfogata is nagyobb, így könnyebben szellőzik, tehát nehezebben is párásodik.

Szférikus

A szférikus lencsék nagyon hasonlítanak a tórikushoz. A különbség az előbbi javára az, hogy mindkét irányban azonos mértékben hajlított. Ez áll legközelebb az emberi szem görbületének lemodellezéséhez, melynek előnye, hogy csökkenti a szemfáradást és maximalizálja a látástisztaságot.

A szemüveg választásnál mindezek mellett nem szabad figyelmen kívül hagyni a tényt, hogy nem csak a komfortérzet javításáért felelősek, hanem védelmi funkciókat is ellátnak (ütközés, esés, síbottal való találkozás esetén) így soha semmilyen esetben sem helyettesíthetők napszemüveggel!


1,130 views

Korábbiak

Érkezik az új TWS-film

1,107 views   Write a comment
Danny Davisék svájci küldetése

1,309 views   Write a comment
BURTON HUNGARY
Telefon: +36 (1) 466-5510
E-mail: info@store13.hu
1113 Budapest, Karolina út 17/b